Beste slaaphoudingen om beter te slapen

Beste slaaphoudingen om beter te slapen

Als we yoga doen of gewichtheffen in de sportschool, letten we goed op onze houding om blessures te voorkomen en het beste uit de oefening te halen. Het is de moeite waard om deze aanpak over te brengen op uw nachtrust, want de hoeveelheid en de kwaliteit van de slaap beïnvloeden alles: van de hersenen tot de darmen.

Op uw rug slapen

Vele experts beweren dat op uw rug slapen de beste keuze is. Hiervoor zijn er meerdere redenen. Dit is de meest geschikte slaaphouding voor de wervelkolom, en u heeft minder kans op oprispingen. En als u wilt genieten van een echt schoonheidsslaapje: door op de rug te slapen kan de huid ademen, wat de kans op huidproblemen en het ontstaan van vroegtijdige rimpels vermindert. Het nadeel van deze houding is dat u meer kans heeft op snurken en slaapapneu.

Op uw buik slapen

Deze positie heeft voor- en nadelen. Als u dus het liefst op uw buik slaapt, doe het dan goed. Met uw gezicht naar beneden en met gestrekte armen en benen naast u slapen, is misschien niet zo’n goed idee: deze houding brengt uw rug in gevaar omdat de natuurlijke kromming van de lendenwervelkolom wordt weggenomen. Tel daarbij het zijwaarts gedraaide hoofd, dat urenlang in het kussen wordt gedrukt, en het wordt duidelijk dat dit niet goed zal aflopen. Anderzijds blijkt uit onderzoek dat op de buik liggen licht snurken kan voorkomen en een aantal symptomen van slaapapneu kan verlichten.

Op uw zij slapen

De meeste mensen zijn zijslapers, en dat is niet zomaar. Onze meest intense slaap en ontwikkeling vond plaats in de baarmoeder, opgekruld in een foetushouding. Op uw zij slapen bootst deze ontwikkelingsfase op natuurlijke wijze na. In deze houding heeft u waarschijnlijk minder kans op snurken en kunt u beter ademenen dan op uw rug. Bovendien hebben studies aangetoond dat op uw zij slapen (vooral op uw linkerzij) kan helpen om ongemakken van spijsverteringsstoornissen te verlichten, zoals oprispingen en brandend maagzuur.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.