Waarom praten mensen in hun slaap?

Waarom praten mensen in hun slaap?

Ongeveer één procent van de volwassenen praat van tijd tot tijd in zijn slaap. In de regel is dit een nogal onsamenhangende reeks woorden, en zijn mensen bij het ontwaken volledig vergeten wat ze precies wouden zeggen. Volgens de onderzoekers is praten in de slaap geen pathologie, maar het kan wel wijzen op bepaalde lichamelijke problemen.

Praten in uw slaap: wat betekent dit?

Er zijn twee situaties waarin mensen in hun slaap beginnen te praten. De eerste vindt plaats in de kindertijd. Gewoonlijk beginnen kinderen te praten na overweldigende ervaringen of levendige gebeurtenissen in het leven, bijvoorbeeld het eerste bezoek aan de kleuterschool, contact met dieren in de dierentuin. In dit geval duidt praten in de slaap niet op een geestelijke of lichamelijke stoornis. Dit is geen ziekte, maar een verschijnsel. In sociaal opzicht kan dit op de een of andere manier storen, maar meer ook niet.

Vaak wordt het praten in slaap geërfd, als een van de ouders van het kind in zijn jeugd ook in zijn of haar slaap praatte. Het komt voor dat deze gewoonte niet verdwijnt met het ouder worden. Dit wordt waargenomen bij 1-2% van de mensen die op jonge leeftijd zijn begonnen met praten. Afgezien van het feit dat dit tot ongemak voor anderen kan leiden, vormt dit verschijnsel verder geen probleem.

Praten in uw slaap kan wijzen op een groter risico om dementie te ontwikkelen

Het geval waarbij mensen op volwassen leeftijd plotseling in hun slaap beginnen te praten, terwijl zij dit in hun kindertijd niet deden, is echter alarmerend. Dit is een vrij duidelijk teken van beginnende degeneratieve veranderingen in de hersenen. Het kan wijzen op cerebrovasculair tekort, atherosclerose van de cerebrale vaten, maar ook op de ontwikkeling van dementie, de ziekte van Alzheimer, of zelfs een tumor. In dit geval moet u een arts raadplegen voor een onderzoek, zeggen somnologen.

Kunt u ophouden met in uw slaap te praten?

Alhoewel artsen dit het meest aanbevelen, zegt stress vermijden en genoeg slapen u misschien niet veel. Als uw droomgesprekken uw partner storen, kunt u ze oordopjes geven.

Als u serieus wilt weten wat de oorzaak is van uw nachtelijke monologen, stel dan een mini-onderzoek in. Houd twee weken lang een slaapdagboek bij, noteer de tijd waarop u naar bed gaat en wakker wordt, wat voor dromen u heeft, welke medicijnen u gebruikt, en wat u eet en drinkt. Let vooral op cafeïnehoudende dranken, thee, cola en alcohol.

Een fitnesstracker kan hierbij helpen: die registreert niet alleen de duur, maar ook de diepte van de slaap. Uit nieuwsgierigheid kunt u een app op uw smartphone installeren dat uw nachtelijke gesprekken opneemt, waarbij stiltes worden overgeslagen. Al deze informatie kan aan de slaapdokter worden getoond.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.