Hoe een goede nachtrust uw liefdesleven verbetert

Hoe een goede nachtrust uw liefdesleven verbetert

We brengen angst, kwetsbaarheid en huiselijke ruzies zelden in verband met een veelvoorkomend slaapgebrek. Wederzijds welzijn, een gevoel van nabijheid met een partner en het vermogen om goed naar elkaar te kunnen luisteren, zijn echter afhankelijk van een goede nachtrust. Hoe minder slaapproblemen een koppel heeft, hoe gelukkiger men is. Hier leest u hoe slaap uw relatie kan beïnvloeden en verbeteren.

Slaap verhoogt aantrekkelijkheid

Onderzoekers geloven dat slaaptekort ons dwingt om de sociale afstand te vergroten en ons te isoleren van de mensen om ons heen, geliefden en vreemden. Deskundigen van de Universiteit van Californië voerden een experiment uit waarbij de deelnemers in twee groepen werden verdeeld. Degenen die niet veel sliepen probeerden hun afstand tot andere mensen te bewaren, maar klaagden over een toegenomen gevoel van eenzaamheid. Volgens hun omgeving zagen de deelnemers aan het experiment er somber en ongeïnteresseerd in communicatie uit, minder gezond en minder aantrekkelijk. Wetenschappers merken op dat het in zo’n toestand moeilijk is om iemand te leren kennen en een relatie te beginnen. Advies: u moet voldoende slapen, en vóór belangrijke gebeurtenissen een schoonheidsslaapje doen – een kort dutje (van een half uur tot anderhalf uur), waarbij het lichaam de tijd heeft om op te laden.

Slaap vermindert agressie

Een slaapgebrek leidt tot verhoogde prikkelbaarheid en lokt agressief gedrag uit. Slaperige mensen reageren scherper op siıuaties, omdat ze niet genoeg energie hebben om met emoties om te gaan. Slaaptekort verhoogt ook angstgevoelens en kwetsbaarheid. Wetenschappers stellen vast dat conflicten in een koppel vaker voorkomen en slechter worden opgelost als een of beide partners aan slaaptekort lijden. Het is prima om het als stel af en toe oneens met elkaar te zijn, maar slaaptekort zorgt voor onnodige stress in de relatie. Wanneer we merken dat we snel geïrriteerd en boos zijn op iedereen, is het de moeite waard om ons af te vragen of we de dag ervoor wel genoeg hebben geslapen. Een eenvoudige pauze helpt u te begrijpen of uw reactie wel gepast is voor de situatie.

Slaap vergemakkelijkt de communicatie

Wetenschappers hebben vastgesteld dat het vermogen om de emoties van anderen te begrijpen en moeilijke problemen in relaties op te lossen, samenhangt met de kwaliteit van de slaap. Volgens deskundigen is het de moeite waard om belangrijke gesprekken of ruzies uit te stellen tot het moment waarop beide partners een goede nachtrust hebben gehad. Dit maakt het gemakkelijker om te luisteren en de ander te begrijpen, zich te concentreren op het gesprek en verstandige beslissingen te nemen. Om dezelfde redenen heeft iemand die voldoende slaapt, meer kans om een potentiële partner te ontmoeten.

Slaap verbetert uw gevoel voor humor

Een gevoel voor humor is een van de meest aantrekkelijke eigenschappen. Maar de meesten mensen weten niet dat de kwaliteit van de slaap van invloed is op het vermogen om grapjes te maken en op het vermogen om op humor te reageren. Deskundigen zijn van mening dat humor een hoge mate van empathie en gevoeligheid vereist. Slaapgebrek remt de reacties, waardoor het moeilijk voor ons wordt om grappige uitspraken te begrijpen en te waarderen. Cafeïne en andere stimulerende middelen kunnen de hersenen in deze situatie niet helpen, dus moet u voldoende slapen om grappig en aantrekkelijk te zijn.

Slaap vormt de brug tussen nachtuilen en vroege vogels

Het kan vreemd klinken, maar koppels met een verschillend bioritme kunnen toch genoeg slapen en een gelukkige relatie hebben. Wat als jullie slaapschema’s niet overeenkomen? Sommige mensen geloven dat één of beide partners slaap moeten opofferen om tijd met elkaar door te brengen. Deskundigen zeggen dat het beter is om niet te focussen op de hoeveelheid tijd die een koppel samen doorbrengt, maar op de kwaliteit van de communicatie. Volgens hen heeft een diep gesprek van 30 minuten meer impact op een relatie dan twee uur tv-kijken, waarbij men niet op de ander gefocust is.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.