Wat is het gen voor korte slaap

Wat is het gen voor korte slaap

Bedenk hoeveel uur u per dag slaapt. Zou u in 5 uur genoeg slaap willen krijgen? Wat een vreemde vraag… Natuurlijk wel! En de natuur heeft voor iemand een geschenk klaar – een gen voor korte slaap. Wetenschappers zijn recent begonnen dit fenomeen actief te bestuderen.

Eeuwig energieke mensen hebben een gen voor korte slaap, waardoor ze altijd genoeg slaap krijgen.

Bijna ieder van ons brengt een derde van zijn leven door in een droom. Bijna, want er zijn mensen die verstoken zijn van de behoefte aan lange slaap. Desondanks zijn ze net zo energiek. Allemaal door een genmutatie, die het werk van de neuronen verantwoordelijk voor het waakbewustzijn versterkt. Deze mutatie is uiterst zeldzaam, en komt voor bij slechts één persoon op vier miljoen.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in San Francisco Chris Jones en Ying-Hui Fu hadden het geluk een gezin te ontmoeten waarin zowel kinderen als volwassenen het gen voor korte slaap bezitten. Onderzoekers bestudeerden eerst het syndroom van de vertraagde slaapfase bij mensen die om 19.00 uur in slaap vallen en om 14.00 uur opstaan. Pas later ontdekten Jones en Hui dat genetica de slaap kan beïnvloeden.

Zo is de familie Johnson de beroemdste multigenerationele ‘niet-slapende‘ amilie ter wereld geworden. Drie broers, Brad, Rand en Paul, sliepen sinds hun kindertijd minder dan normaal, terwijl ze zich actief ontwikkelden. De dagelijkse routine van de broers was normaal, ze gingen ’s avonds met iedereen naar bed, wat betekent dat ze geen slaapfasevertragingssyndroom hadden. “Ze staan heel vroeg op, het blijkt dat ze meerdere uren slapen,” concludeerde de professor.

Een team van onderzoekers vond een puntmutatie in het DEC2-gen dat ervoor zorgt dat mensen met een korte slaap eerder wakker worden. Mensen met het retentiesyndroom slapen wel meer. Toen werden nog twee gemuteerde genen ontdekt: ADRB1 en NPSR1. Het eerste gen beïnvloedt de hartslag en de slaapvariabiliteit, het tweede gen heeft een belangrijkere rol in de regulering van de slaap. Het codeert voor een signaleringseiwit dat de menselijke toestand verdeelt in slaap en waakzaamheid.

Om beter te begrijpen hoe eiwitten werken, fokte het team genetisch gemodificeerde muizen en vergeleek ze met normale muizen. De eerste groep sliep veel minder lang dan hun soortgenoten, en ze waren ook onmiddellijk na het ontwaken actiever. De dieren kregen een geheugentest: in een speciale cel kregen ze een zwakke elektrische schok toegediend, daarna werden ze eruit gehaald en de volgende dag werden ze weer in de cel geplaatst. Het resultaat bevestigde de hypothese – muizen met een mutatie in het NPSR1-gen probeerden te bevriezen of zich te verstoppen, terwijl de ‘uitgeslapen’ muizen geen angst vertoonden, wat dus betekent dat ze de ervaring van de dag ervoor vergeten waren.

Wetenschappers zijn tot de conclusie gekomen dat een korte slaap niet alleen een positief effect heeft op de algemene lichamelijke conditie van mensen, maar ook op hun individuele karaktereigenschappen. De broers Brad, Rand en Paul zijn altijd erg optimistisch, extravert en ambitieus geweest. Zij hebben persoonlijkheidstype A. Overigens ondervonden de Johnsons geen problemen om informatie te onthouden. Helaas moesten door COVID-19 alle verdere onderzoeksactiviteiten worden uitgesteld. Chris Jones en Ying-Hui Fu moeten uitzoeken hoe mensen met korte dutjes hun rusttijd zo efficiënt mogelijk gebruiken.

En de leden van de familie Johnson zijn blij dat hun dutjes geen afwijking zijn, maar iets erg nuttigs. Toen ze besloten aan de studie deel te nemen, wilden ze mensen helpen die aan een soortgelijk probleem lijden, maar nu gaan ze er anders mee om: “Dit gen heeft me in staat gesteld vooruit te komen op het werk. Het zorgde er elke dag voor dat ik extra uren had om te doen waar ik van hou en bij de mensen te zijn waar ik van hou, “geeft Brad toe in een interview met CNN.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.