REM-slaap: het mysterie van de slaapcyclus ontrafelen

Tegenwoordig kunnen we, beter dan ooit tevoren, onze slaapcyclus in de gaten houden met verschillende innovatieve slaaptrackers. Maar al deze gegevens kunnen pas nuttig zijn als we de precieze betekenis kennen en weten hoe en wat we kunnen verbeteren.

Alhoewel alle fases van onze slaapcyclus belangrijk zijn, speelt de REM-slaap de meest specifieke rol, en daagt wetenschappers uit om te weten te komen waarom het zo anders is dan de andere fases. Wat is het en waarom lijkt u wel een humeurige kleuter wanneer u niet genoeg REM-slaap krijgt?

REM-slaap versus niet-REM-slaap: De vijf magische slaapfases

Slaap bestaat uit twee belangrijke toestanden: REM (rapid eye movement) en niet-REM slaap. Op zijn beurt bestaat de niet-REM-slaap uit meerdere fases, terwijl de REM-slaap uit slechts één fase bestaat. Laten we eens kijken wat er tijdens elk van deze fases gebeurt.

Niet-REM-slaap: Fase 1 (in slaap vallen)

De eerste fase van de niet-REM-slaap vindt plaats wanneer u in slaap begint te vallen. Het duurt ongeveer 10-15 minuten als u gezond en fit bent. Maar als u meteen in slaap valt zonder voldoende tijd te nemen om op het kussen te ontspannen, dan bent u te moe en moet u vroeger naar bed.

Niet-REM-slaap: Fase 2 (lichte slaap)

Deze fase duurt ongeveer 20 minuten. De lichaamstemperatuur daalt, de hartslag vertraagt, het bewustzijn schakelt uit. Maar tegelijkertijd wordt u gehoor scherper. U kunt wakker worden van lichte geluiden. Als u in dit stadium wakker wordt, kunt u zich verfrist voelen, vooral als u overdag in slaap bent gevallen. Maar het is niet moeilijk om weer verder te slapen: u zult gemakkelijk weer in slaap vallen.

barn vägd filt

Niet-REM-slaap: Fase 3 (deltaslaap)

Deze diepe slaapfase duurt zo’n 40 minuten. Het is ’s ochtends korter dan ’s avonds. In deze fase kunt u onmogelijk zelf wakker worden. Als iemand u wakker maakt, weet u niet onmiddellijk waar u bent en wat er gebeurt. In deze slaapfase kan een nachtmerrie, praten in uw slaap en slaapwandelen voorkomen.

Pasgeboren baby’s hebben 14-17 uur diepe slaap per dag nodig. Mensen onder de 30 krijgen ongeveer twee uur diepe slaap per nacht. Senioren boven de 65 krijgen slechts een half uur diepe slaap per nacht. Naarmate mensen ouder worden, brengen ze steeds meer tijd door in de REM-slaap, en niet in de diepe slaap.

Niet-REM-slaap: Fase 4 (diepe slaap)

De vierde niet-REM-slaapfase wordt gekenmerkt door een zeer diepe slaap. Het is veel moeilijker om een slapend persoon wakker te maken dan in de derde fase. De diepe slaap versterkt het immuunsysteem en zorgt ervoor dat we er ’s ochtends goed uitzien en ons rustig voelen. Het duurt ongeveer 40 minuten. Als we wakker worden gemaakt, willen we zeker verder slapen. Het is belangrijk om deze fase zachtjes aan te verlaten en uzelf zonder haast wakker te laten worden.

REM-slaap: Fase 5

De REM-slaap treedt gewoonlijk ongeveer 90 minuten na het inslapen op. Als u een slapende persoon van opzij observeert, kunt u zien dat zijn ogen in verschillende richtingen bewegen, en soms bewegen mensen hun armen en benen bewegen en draaien ze zich om. In deze fase kan de lichaamstemperatuur voortdurend veranderen.

De eerste periode van de REM-slaap duurt ongeveer 10 minuten, waarna de duur van elke volgende periode langer wordt. Tegen de ochtend duurt de REM-slaap een uur. Het is in deze fase dat mensen dromen. Als u tijdens deze slaapfase ontwaakt, kunt u elk detail van uw droom vertellen.

Hoeveel diepe slaap versus lichte slaap heeft u dus nodig om u goed uitgerust te voelen? ’s Nachts wisselen de REM- en niet-REM-slaap zich af. Normaal duur de niet-REM-slaap ongeveer 90 minuten. Daarna komt de REM-slaapfase die 10-20 minuten duurt. Samen vormen ze een cyclus die ongeveer 100-120 minuten duurt. Voor een goed uitgerust lichaam is het noodzakelijk om alle vijf slaapfases te doorlopen. Het is echter zo dat de REM-slaapfase met elke slaapcyclus langer wordt, terwijl de niet-REM-slaap verkort.

Niet genoeg REM- en niet-REM-slaap krijgen

Als de beide slaapfases zich niet genoeg afwisselen, begint het lichaam letterlijk af te sterven. Een persoon met een slaapterkort kan zich fysiek niet herstellen, zijn immuunsysteem verzwakt en zijn bewustzijn wordt verward. Bovendien verhoogt het het risico op virale infecties, gewicht aankomen, diabetes, een hoge bloeddruk, hartaandoeningen en mentale stoornissen.

Om het op te sommen: de niet-REM-slaapfase helpt u fysiek te herstellen, terwijl u in de REM-slaapfase mentaal herstelt. De hoeveelheid tijd die in deze fasen wordt doorgebracht, neemt af met de leeftijd, wat betekent dat het vermogen van het lichaam om te regenereren ook afneemt.

Waarom is de REM-slaap belangrijk

Tijdens de REM-slaap komen onze hersenen ’terug tot leven’ en herorganiseren alle informatie. Tijdens deze fase filteren de hersenen overbodige gegevens, verbeteren ze het geheugen en verwerken ze levenservaringen. Dit proces bevordert ook ons leervermogen en de groei van neuronen. We moeten zo vaak mogelijk de REM-fase beleven als we informatie beter willen onthouden. Bovendien is te weinig REM-slaap gelinkt aan een groter risico op migraines, obesitas, diabetes, dementie, depressie, hart- en vaatziekten en kanker.

Hoe u ’s nachts meer REM-slaap kunt krijgen

Stel u even voor hoe ontspannen u zich na een fijne, lange massage voelt. Dit effect kan een verzwaringsdeken op u hebben. Diepe druk van verzwaringsdekens stimuleert oxytocine, ook bekend als het ‘feel-good’-hormoon” dat betrokken is bij het reguleren van onze slaapcycli. Het oxytocineniveau tijdens de REM-slaap met een verzwaringsdeken verhogen, kan de algemene slaaptijd verlengen en de kwaliteit van uw slaap verbeteren.

Omdat verzwaringsdekens u in een diepere REM-slaap brengen, maak u dan maar klaar om rare en levendige dromen te ervaren! Vooral als u iemand bent die zich zijn dromen bijna nooit herinnert, zal dit iets nieuws en leuk voor u zijn.

Naast het feit dat verzwaringsdekens ’s nachts de kwaliteit van de REM-slaap verbeteren, kunt u ze ook overdag voor dit doel gebruiken wanneer u een siësta wilt houden. Nooit goed geweest in dutjes? Word een professionele dutter met een verzwaringsdeken: het helpt u snel in slaap te vallen en u veel frisser te voelen als u wakker wordt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Custom Sidebar

You can set categories/tags/taxonomies to use the global sidebar, a specific existing sidebar or create a brand new one.